Rolnik Polski

Kursy walut
 
>Strona główna >O portalu >Regulamin >Reklama >Ogłoszenia >RODO >Kontakt
RolnikPolski.pl
home

Polska kiełbasa smakuje w Berlinie

W odpowiedzi na nieprawdziwe informacje pojawiające się w Niemczech, na temat produktów mięsnych z polskiej wieprzowiny, w Ambasadzie RP w Berlinie odbyła się konferencja prasowa pod hasłem „Polska kiełbasa smakuje i jest wolna od ASF”.

− Polska funkcjonuje w ramach tych samych struktur Unii Europejskiej, co nasi zachodni sąsiedzi. Obowiązują nas te same dyrektywy dotyczące bezpieczeństwa żywności, identyczne standardy, a w niektórych przypadkach nasze przepisy są jeszcze bardziej zaostrzone. Produkty rolno-spożywcze wytwarzane przez polskich rolników są poddawane kontroli służb weterynaryjnych. Są zdrowe i bezpieczne dla konsumentów − podkreślił wiceminister Romanowski.

Spotkanie z dziennikarzami było okazją do przekazania opinii publicznej w Niemczech informacji o aktualnej sytuacji epizootycznej związanej z występowaniem w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Podsekretarz stanu Rafał Romanowski poinformował o działaniach podejmowanych przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi oraz polskie służby weterynaryjne w celu zwalczania ASF. 

− To dzięki pracy polskich lekarzy weterynarii i innych służb oraz dzięki wdrożonym restrykcyjnym zasadom bioasekuracji ASF zatrzymał się na terenie wschodniej Polski i nie dotarł do Niemiec. Gdy tymczasem w krajach bałtyckich wirus obejmuje już blisko 90% powierzchni tych państw. Gdybyśmy przez ostatnie 4 lata nie podejmowali żadnych działań zwalczających ASF, wirus zapewne byłby już obecny na terenie Niemiec − mówił polski wiceminister.

Rafał Romanowski poinformował, że ASF nie jest groźny dla ludzi. Jednak tzw. „czynnik ludzki” może być przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa. Stąd też wzmożone kontrole na wschodniej granicy Polski i akcja informacyjna. Odległość pomiędzy poszczególnymi przypadkami ASF wskazuje na niezależną i wielokrotną introdukcję wirusa do populacji dzików wraz z żywnością. Najprawdopodobniej poprzez mięso, kanapki turystów lub pracowników zza wschodniej granicy

− Dlatego wwożenie produktów pochodzenia zwierzęcego zza wschodniej granicy na teren Unii Europejskiej jest surowo zakazane. Podróżujący otrzymują stosowne informacje na polskich lotniskach i przejściach granicznych − zaznaczył Rafał Romanowski.

Wiceminister wskazał, że Polska bardzo poważnie traktuje sektor trzody chlewnej i problem występowania wirusa ASF. Zasady bioasekuracji są wdrażane w gospodarstwach hodujących świnie na terenach zagrożonych, a od 1 marca br. obowiązek przestrzegania tych zasad obowiązuje hodowców na terenie całego kraju. Rolnicy są informowani i edukowani za pośrednictwem wszystkich możliwych kanałów komunikacyjnych.

Polska jest w czołówce producentów żywności w Europie. Od momentu wejścia naszego kraju do UE nastąpił znaczący postęp technologiczny w branży rolno-spożywczej. Polscy producenci są doceniani  wśród odbiorców z całego świata. Wszystkie produkty, które trafiają na rynek są w pełni bezpieczne dla konsumentów.

− Nowoczesne systemy produkcji oraz cykl badań, podstawowych i klinicznych, daje stuprocentową pewność i gwarancję bezpieczeństwa oraz pochodzenia produktów − podkreślił polski wiceminister.

Wizyta w Berlinie związana jest z targami turystycznymi, na których Polska prezentuje bogatą ofertę agroturystyki i turystyki wiejskiej.

 

 

Źródło:MRiRW 

powrót
     
 
Rolniku, co zrobić aby zarobić ... Projekt zmiany ustawy o ubezpi ... Od 11 września zmieniają się z ...

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka z cyklu: Rolniku, co zrobić aby zarobić?


...
W odpowiedzi na przedstawiony do zaopiniowania projekt ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu upraw i zwierząt gospodarskich, Zarząd KRIR przekazał, że w związku z prz ... Od 11 września rolnicy będą musieli stosować zmienione przepisy dotyczące identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich. O tego dnia wchodzi bowiem w życie ustawa ...
© rolnikpolski.pl 2014                  O portalu    Reklama  Współpraca z nami  Napisz do nas  Prywatność